• En opplevelse for livet
    En opplevelse for livet
  • kongsviktinden
    kongsviktinden En heftig topptur på kongsviktinden
  • kongsviktinden
    kongsviktinden Heftig topptur på kongsviktinden

Ett toppturparadis!

Kongsviktinden

Dette bildet viser Kongsvik og Kongsviktinden sett fra Lødingen.

 

Lofoten.com dekker ett område med flere hundre potensielle gode skifjell! Men enkelte bygder/byer i regionen er mer velsignet enn andre når det gjelder umiddelbar nærhet til gode skifjell, og i denne artikkelen skal vi nevne Tjeldsundet generelt og Kongsvik spesielt!. Bygda Kongsvik ligger ved foten av Kongsviktinden, ett av de råeste fjellene i hele landsdelen, noe som ikke sier så rent lite! Sett så en sirkel med ca 15 minutters kjøring mot sør, og 4-5 minutter mot nord, og du finner ei bygd som kan skilte med 7-8000 høydemeter fjell. Det er ikke bare Kongsviktinden som er helt der oppe hva skikjøring og naturopplevelser angår! Alle fjellene er lokalisert på Hinnøya, Norges største øy. Bygda Kongsvik som tilhører Tjeldsund kommune, ligger bare en drøy halvtime fra Harstad/Narvik lufthavn Evenes, og er gjennomfartsvei for alle som kommer fra flyplassen på vei mot Lofoten eller Vesterålen.

I den lille sørvendte bygda bor det ca 300 mennesker, både unge og gamle, men i mer enn mange andre bygder er det ett stort antall unge, voksne familier. Disse står sentralt i mange av de positive tiltakene som blir gjort i bygda, blant annet Trolldagan som arrangeres en gang i året:  Dette er ett stort arrangement for små og litt større barn som ikke bør være alt for redd for troll.. Da går nemlig hele bygda (ihvertfall nesten), utkledd som troll.

Ei hjørnsteinsbedrift i bygda er Paulsen Bygg og Vedlikehold, ei entrepenørbedrift med over 20 ansatte. Flere av de ansatte har lokal tilknytning, og noen av de som ikke har det, har flyttet til bygda. En av dem som var med på å etablere bedriften i sin tid, Vegar Paulsen, er også en av dem som tidlig oppdaget toppturmulighetene i området. Lenge før andre oppdaget Strandstindens nordside, lekte han og noen av de andre Kongsvikværingene seg ned denne fjellsiden!

Vegar

Telemark- og toppturentusiast, Vegar Paulsen.

Strandstinden er idag en av de virkelige klassikerne innen toppturmiljøet, samtidig er det det fjellet som ligger lengst unna bygda, nesten ett helt kvarter må du kjøre for å komme dit.. Kjører man i motsatt retning kommer man etter bare noen minutters kjøring til foten av ett annet brutalt fjell, Sætertinden. Både Sætertinden og Strandstinden er nevnt i Fri Flyts siste bok; Toppturer i Norge. Så da har vi tre fjell i umiddelbar nærhet til Kongsvik; Kongsviktinden, Strandstinden og Sætertinden. Enhver toppturentusiast kunne lenge klart seg med bare disse tre fjellene; spektakulære og spennende som de er!

Satertind

Fjellet Sætertind sett fra Tjeldøya.

Men mellom disse tre fjellene er det også andre perler; Fiskefjordtindan, Snøtinden, Taraldsviktinden, Jakobstinden, samt noen mindre småfjell. Lofoten.com tar sikte på å lage turbeskrivelse av alle disse fjellene etterhvert, og vi er kommet godt igang! Sjekk vår toppturguide, så får du mer inngående detaljer om flere av fjellene!

Tarald3

På vei opp til Taraldsviktinden, hvor Sondre og André nettopp har passert den naturskapte tunnelen, som er en del av det fjellet har å by på. Tjeldsundet under oss.

Dersom du aldri har vært på noen av disse fjellene, så start gjerne med Strandstinden. Deretter Kongsviktindens nordøstside, før du eventuelt våger deg på Sætertindens sørside, som definitivt ikke er for nybegynnere! Det er heller ikke Fiskefjordtindane, men flere av fjellene egner seg fint som relativt enkle turer, enkelte har noe anmarsj, mens andre reiser seg rett opp av veien.

fisk1

Fiskefjordtindan, med ei spektakulær renne som tydelig også kan ses fra Europaveien!

Lofoten.com vil gjerne dekke andre bygder/byer som har lignende tetthet av spennende fjelltopper! Kongsvik, med Europavei tvers gjennom seg, flyplass like utenfor stuedøra, vakre Tjeldsundet og en helt fantastisk utsikt utover mot Lødingen og Vestfjorden, vil nok uansett være helt der oppe, dersom du ønsker å bosette deg ett sted hvor det er kort mellom høydepunktene, bokstavelig talt!

Tjeldsundet

Fra venstre; Strandstinden, Jakobstinden, Taraldsviktinden, Kongsviktinden og Sætertinden. Bildet er tatt fra Lødingen og viser i tillegg til fjellene også Tjeldsundet som snor seg nordover mot Vågsfjorden på baksiden av fjellene.

annonser

Language